top of page
Search

Markalama Bıçakları. Ne işe yarar, nasıl kullanılır?

  • Writer: Hasan Fehmi Yavuz
    Hasan Fehmi Yavuz
  • Nov 13, 2020
  • 2 min read

Updated: Apr 27, 2023

Herhangibir marangozluk projesinde doğru ve nizami işaretleme yapıldığında işin yarısı bitmiş sayılır. Ve yapılacak işin kalitesi, tamamen işaretlemenin doğruluğu ve hassasiyetine bağlıdır.

İşaretleme ilk önce kurşun kalem ile yapılır. Ölçümler, not alma ve işaretleme bittikten sonra, özellikle ağacın liflerine dik olarak yapılacak olan kesim yerleri mutlaka bir kesici ale tile 1-2 mm derinliğinde kesilir.



Atölyemde kullandığım çeşitli işaretleme bıçakları. En Sağdaki, eski planya bıçağından kendi yaptığım markalama bıçağım. Kendisini uzun yıllar kullandım ancak herhangi bir kılıfı olmadığı için önlük cebinde taşıyamıyorum. Dolayısıyla önlük cebinde taşıyabileceğim, maket bıçağının kesicisi kadar ince ve kırılgan olmayan bir maket bıçağı aramaya başladım. Maket bıçağı konusunda önde gelen OLFA’nın bu ürününü gördüm. Çelik kalitesi, kalınlığı ve ağız tutuşu gayet yeterli. En soldaki ahşap saplı üçlü, Luban markalama seti. Atölyemin yeni gözdesi. Tek yüzlerinin düz olması bazı işaretlemelerde hassasiyeti arttırıyor. Yeni geldiklerinde bıçak arkasında da ince bir boya var. Görüntüden ödün vermeye razı olup boyalı kısmı taşladığınızda daha da keskin hale geliyorlar.


Markalama bıçağını kullanırken birkaç küçük not:

  • Bıçağı kendimize doğru çekerek kullanırsak daha kontrollü olur.

  • Bıçağı hiçbir zaman serbest stil kullanmıyoruz. Daima bir cetvel ya da gönyeye dayanır vaziyette kullanıyoruz.

  • Bıçağı ilgili cetvel ya da gönyeye dayayıp bastırırken, gönye ya da cetveli oynamayacak şekilde sabitliyoruz. Gönyeyi tutan elimin gerginliğine dikkat edin. Gönyenin sırt kısmı (kırmızı renk) ile ahşap birbirlerine sıkıca basıyor.

  • Hiçbir zaman tek seferde ulaşmamız gereken kesik derinliğine ulaşmaya çalışmıyoruz. Özellikle sert ağaçta liflere paralel kesik atarken, liflerin bıçağın yörüngesini birkaç mm saptırabileceğini unutmuyoruz. Aşırı bastırarak kesmede risk büyür.

  • Aşağıdaki örnekte parçanın kısa tarafı hurdaya gidecek, uzun taraf esas parça olarak kalacak. Bıçakla kesme işlemini mümkün mertebe hurda tarafından yapıyoruz. Esas parçanın köşesi Gönyenin altında güvende. Çizik sırasında aksilik olursa hurda parça çizilecek.



Parçanın diğer yüzeylerine de kesik halindeki çizgiyi taşırken, hassasiyet için, önce ilk kesiğin içine markalama bıçağını oturtuyoruz, sonra burada duran bıçağa gönyeyi dayayıp öyle çiziyoruz. İşlem bittiğinde birbirlerini takip eden kesikler ortaya çıkıyor.


Daha sonra yapacağımız işlem, oluşturduğumuz 1-2 mm derinliğindeki kesiği, kesip atılacak ahşap parça istikametinden, iskarpela ile derinleştirip V şekline getiriyoruz. Aslında tek tarafı düz tek tarafı eğimli bir “V” ortaya çıkıyor.



Artık testerenin içine oturacağı ve asıl parçamızın tam sınırında başlayan bir kılavuz kanalımız var. Yani kesim işlemi sonunda, esas parçamız, olması gereken ölçüden testere kalınlığının yarısı kadar kısa değil.

Kesimdeki bıçak payı, tamamen kesip atılan parça tarafında kalıyor.



 
 
 

Comments


©2020 by Hasan Fehmi Yavuz. Proudly created with Wix.com

bottom of page