top of page
  • Marangozluğu kimden/nereden öğrendiniz? Nasıl başladınız bu işlere?
    Marangozluğu kendi başıma öğrendim. Makine mühendisliği tahsil ve tecrübem var. Yani yapısal tasarım, malzeme seçimi ve imalat aşina olduğum konular. Marangozluk ile sadece kullanılan malzeme değişmiş oldu. Tabii ki imalatı da buna göre revize etmek gerekti. Kendimi marangoz olarak tanımlamıyorum, öyle bir tahsilim de yok zaten. İmalatlarıma ahşap malzemeyi da dahil eden bir mühendisim. Bir zamanlar gereksiz bir zorlamam vardı, sadece masif kullanayım, MDF kullanmayayım, yok şurası kaplama olmasın filan gibisinden ama şimdi o romantik kafalardan da çıktım. En uygun malzeme ne ise onu kullanıyorum. Zaten mobilyacı olma gibi bir hedefim de yok. Atölyem de aslında bir Maker Atölyesi. Her ne kadar Youtube videoları daha ilgi çekici olsalar da esas olarak öğrenme kitaplardan oluyor. Youtube, sinematografik olmak zorunda ve sıkıcı bir kısım ile kimse videoyu riske atmak istemiyor. Kitaplar ise konuyu bir bütün olarak işliyor, sıkılıp sıkılmamanız yazarın umurunda değil, almışsın zaten kitabı. Eskiden basılmış bir sürü meslek lisesi kitapları var mobilya yapımı öğrenebileceğiniz. Orman fakültesinin kitapları ağaç malzemeyi öğrenmek için çok iyi. İnşaat fakültelerinin kitaplarında halen daha dülgerlik için geçer akçe bilgiler var. Spesifik konular için yabancı neşriyata bakmak gerekiyor. Zaten İngilizce bilmiyorsanız gidin önce İngilizce öğrenin, marangozluk kaçmıyor:) Nasıl başladığıma gelince. Hatırlamıyorum, aile kültürü sanırım, her şey mümkün olduğunda evde yapılır, eskiyenler tamir edilir vs. Zamanla alet edevat ve bilgi de birikiyor.
  • Atölyenize katılıp sizinle beraber kendime bir ürün üretebilir miyim?
    Bu süreç şimdiye kadar hiç de planladığım gibi ilerlemedi. Bu yüzden ben sadece gerekli bilgi, malzeme ve atölyeyi sağlıyorum. Paylaşımlı atölyeler ile kendiniz istediğinizi yapabilirsiniz. Ancak beraber üretme kısmında yokum. Ya hepsini ben yapacağım, ya da hepsi sizde :)
  • Atölyenize gelip sizi izleyebiliyor muyuz? Ya da sohbet etmeye gelebiliyor muyuz?
    Atölye dışında da işlerim olduğu için, atölyeye sadece çalışmak için gidiyorum. Yalnız çalışmayı seviyorum ve sohbete pek vaktim olmuyor. Zaten atölyede, yeni gelen birinin merak edip soracağı bir sürü şey var ve sohbet soru-cevap faslına dönüyor.
  • Bazen çok fazla yabancı kelime kullanıyorsunuz, anlamıyoruz.
    Doğrudur, bilgilerimin yegane kaynağı Türkçe eserler olmadığı için kafamın içinde bilgilerin bazıları aklıma İngilizce olarak geliyor. Bazen de uyduruktan bir Türkçe karşılık yerine İngilizcesini kullanmak daha doğru geliyor. Hiç olmazsa meraklısı hangi sözlükte arayacağını bilir. "set screw" yerine "setiskur" deyince Türkçe olmuyor.
  • Size instagram'dan ( ya da başka bir sosyal medya mecrasından) soru sormuştum ancak cevap vermediniz.
    Birkaç sebebi olabilir:) -Mesaj ile sorulmuştur, bir gönderiye yorum olarak gelmemiştir ve mesaj trafiğinde kaynayıp gitmiştir. -Yumurta kafa bir hesaptan sorulmuştur. Görsem de cevap vermiyorum bunlara. Stalker sadece stalker'lık yapsın, etkileşime girmesin. -Beni ilgilendiren bir konu değildir. Maalesef bu şekilde sorulan çok soru var, evdeki bir mobilyanın restorasyonu, bahçe mobilyasının bakımı vs. Bunlara cevap ver(e)miyorum. Yok öyle bir zamanım. -Üslubu beğenmemişimdir. Kaba saba, dan dun tavırlara geçit vermiyorum.
  • Kendi hobi atölyemi kurmak istiyorum. Bu konuda yardımcı oluyor musunuz?
    Şimdiden hayırlı olsun:) Evet bu konuda danışmanlık veriyorum. Yerleşim, makine seçimi, mekana ve yapılacak işe göre Marangoz Tezgahı İmalatı gibi. Vazgeçirdiğim insanlar da oldu tabi.
  • İletişim kısmında telefon numaranızı göremedim. Paylaşabilir misiniz?
    Telefon numaramı artık paylaşmıyorum. Muhtemelen merak ettiğiniz bütün konular web sayfasında cevaplanmıştır. Eğer yine de cevaplanmamışsa o zaman e-mail ile iletişime geçebilirsiniz.
  • X markanın Y ürünü hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizde hep Z markasının Q ürününü görüyorum.
    Hiçbir fikrim yok :) Genel kanaatim, kalbur üstü bütün markaların alet edevatları, nizami ayarlandıkları ve limitleri dahilinde kullanıldıkları zaman ilgili işi yapmaya yeterli. Marka, model takibi yapmıyorum. Epey beyhude bir iş. Hatta yıllardır kullandığım bazı makinelerin yeni üretimlerinin eskisi kadar iyi seviyede işçilikle üretilmediğini görünce tamamen marka/model tavsiye etmeyi bıraktım. Yapacağım işin gereksinimlerine odaklanmak daha mantıklı geliyor.
  • Marangozluğa Giriş Atölyeniz sadece 2 gün. 2 günde marangoz mu olunuyor?
    2 günde marangoz olunmaz. Ancak 2 günlük bir deneyim, bu işi sevip sevmeyeceğinizi, size göre olup olmadığını anlamak için yeterli. Eğer devam etmek isterseniz, bildiklerimi paylaştığım diğer atölyelerime katılabilirsiniz.
  • Çocuklar için atölye yapmayı düşünür müsünüz?
    Çocuklar için atölye 2 sefer yaptım. Ancak hayal ettiğim gibi olmadı. bir kısmı hastalandığı için gelemediler (çocuklar hasta hep), gelenleri de ebeveynleri rahat bırakmadı. Çocuk atölyesi için özel bir içerik çıkartmak, atölyeyi ona göre düzenlemek vs. gerekli. Atölye kurarken hedeflediğim bir şey değildi bu. Dolayısıyla çocuk atölyesi yapmıyorum ancak çocuklar, ebeveynleri refakatinde atölyelere katılabiliyorlar.
  • Atölyelerde istediğimiz ürünü yapabiliyor muyuz?
    Sadece paylaşımlı atölyelerde istediğiniz ürünü yapabiliyorsunuz. Diğer atölyelerde ya grup olarak aynı çalışma yapılıyor ya da portfolyomuzdan seçiliyor.
  • Atölyeler sürekli oluyor mu?
    Hedefim o. Atölyemiz açık kaldığı sürece atölyeler de devam edecek. Ancak son atölyemi yaparken de bu son atölyem demem-kendi açımdan bağlayıcı olur-, o yüzden gelecekseniz gelin :)
  • Çırağa/çalışana/stajyere ihtiyacınız var mı?
    Çırak ya da çalışan istemiyorum. Atölyeye gitmek zorunda olurum o zaman. Böyle keyfi daha güzel. Atölye etkinlikleri sırasında bana yardımcı olan arkadaşlarım var ancak hiçbirisi benim çalışanım değil. Stajyer için aslında görecek bakacak öğrenecek çok şey var ancak yine dediğim gibi, atölyeye gitmek zorunda olmak istemiyorum.
  • Marangoz tezgahlarınız çok güzel ancak bütçemi aşıyor. Ucuz tezgah seçeneğiniz var mı?
    Piyasada bir sürü ucuz marangoz tezgahı seçeneği zaten mevcut. Kendime göre belirlediğim kriterlerim var ve bu kriterleri karşılayacak en uygun maliyetli şekilde üretiyorum. Burada bir ucuzlatmaya gidersem fonksiyonlarından ya da kalitesinden eksiltmem gerekir. Hiçbir zaman zaten Atölye Fehmi marangoz tezgahı markası ile anılayım, sabah akşam tezgah üreteyim diye bir hedefim olmadı. Keyfiyle güzel bir iş çıkartmaya çalışıyorum. Yüksek standartlarda bir tezgaha sahip olmak isteyenler için bir seçenek yaratmak istedim. Ucuz tezgah seçeneğim olmayacak ancak kendi tezgahını yapmak isteyenlere yardımcı oluyorum. Mesela, ev şartlarında tezgah tablasını imal etmek zor ve sadece tablayı hazırlayıp satıyorum.
  • Tezgahlarınızda makaslı tip bir mengene var. Bunun parçalarını ayrı satın alabiliyor muyuz?
    Evet, Makaslı tip mengeneyi, sadece mekanizma olarak satın alabiliyorsunuz.
  • Tezgahlarınızın özelliği nedir?
    Tamamı 1. sınıf ve raf kurusu kayın ağacından. Tezgahın her yeri aynı kalınlıkta, 9cm. Öyle dışına çerçeve giydireyim ortası ince olsun değil. Haliyle epey de ağır oluyorlar. Ağır tezgah hem daha az ses çıkartıyor çalışırken, hem de örs gibi yerinden kıpırdamadan duruyor. Tezgahların montajında kendi hazırladığım fıçı somunları kullanıyorum. İnanılmaz stabiller. Şimdiye kadar yaptığım hiçbir tezgahta açılma, gevşeme, boşluk yok. En önemlisi ise üzerindeki mengeneler. Makaslı tip mengene hem kullanımı kolay, hem de muazzam bir tutunma gücü veriyor. Hal böyle olunca çalışmak keyif veriyor. Tezgahla değil, tezgaha bağladığınız parça ile uğraşıyorsunuz.
  • Holdfast'leri siz mi üretiyorsunuz?
    Evet, bildiğim kadarı ile Türkiye'de benden başka üreten yok.

©2020 by Hasan Fehmi Yavuz. Proudly created with Wix.com

bottom of page